Milliárdos összegű károkat okoztak az elmúlt heti viharok

2020-02-15

A múlt heti viharok kapcsán közel tízezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz. Ezen adatok ismeretében a biztosítótársaságok úgy kalkulálnak, hogy a következő hetekben akár az egymilliárd forintot is elérheti a kárkifizetések összege.

A tájékoztatás szerint a lakossági bejelentések mellett jelentős számban és nagyobb kárösszeget megjelölve érkeztek ipari létesítmények, illetve középületek megrongálódásáról szóló értesítések is.

 

A MABISZ nyilatkozata alapján az évnek ebben a részében a kárbejelentések száma és a várható kárösszeg is szokatlanul nagynak számít.

Ennek tudatában kijelenthető, hogy a február biztosítási szempontból várhatóan felzárkózik majd a hagyományos május-augusztusi viharszezon által okozott károkhoz.

Az elmúlt tíz évben a nyári időszakban megközelítőleg összesen 1,25 millió káresetet regisztráltak a biztosítók, mindezt több mint 86 milliárd forint értékben.

 

A tavalyi május-augusztusi viharmérleg körülbelül 4,1 milliárd forintnyi kifizetéssel zárult csaknem százezer, egyéni és társasházak részéről érkezett bejelentés nyomán. (Azonban ebben az összesítésben nincsenek benne a mezőgazdasági károk és az időjárás miatt az ipari létesítményekben, közintézményekben keletkezett rongálódások sem)

 

A biztosítók arra kérik az ügyfeleket, hogy a viharok által okozott károk bekövetkezése valamint észlelése után minél előbb tegyék meg bejelentésüket. A kárszemléig – amelyet a társaságok a bejelentést követően néhány napon belül igyekeznek elvégezni – csak a legszükségesebb állagmegóvási munkálatokat végezzék el, és lehetőleg készítsenek mindenről fényképeket.

 

Fontos továbbá megjegyezni , hogy minden nagyobb lakáskorszerűsítés után célszerű felülvizsgálni a biztosítást, hogy a szerződéses összeg elegendő lehet-e a helyreállításra vagy az ingóságok pótlására egy nagyobb kár bekövetkezése esetén.

 

A MABISZ közlése szerint a több mint négymillió hazai lakóingatlan 72-73 %-a rendelkezik lakásbiztosítással.

 

 

Menü: